Brouwerij: Brouwerij Nieuwhuys
Regio: België
Fles: Alpaide Bruin, Tripel, 22cl
Kleur: bruin
ABV: 10%

Chicorei

Alpaïde is een Belgisch bier van hoge gisting, gebrouwen door Brouwerij Nieuwhuys te Hoegaarden. Het bier is genoemd naar de gravin Alpaïde, die tijdens de vroege middeleeuwen regeerde over het graafschap Bruningerode. Het was Gravin Alpaïde die het kapittel Huardis stichtte. Huardis is de oude naam voor Hoegaarden. Het bier is sinds 2006 op de markt, won in 2010 de titel ‘Beste Brabantse Bier’ en won tevens goud in de categorie ‘Abdij en Trappist’ van de Brussels Beer Challenge in 2012. Er bestaat sinds 2009 ook een blonde variant, maar wij proeven de bruine. Hij offreert een hoge kraag met kleine bellen die lang blijft staan. Dat ziet er erg smakelijk uit.

Licht zurige neus op Poperingse hop en gebrande mout, waardoor hij een hint van chocolade biedt op flink wat farmy toetsen. Doet me een beetje aan een stout denken, maar kapot ben ik er nog niet van.

Drinkt verrassend fris weg voor een tripel van 10%, met nu wat meer zoete toetsen als van koffie, chocolade en licht bittere chicorei.

Dat zet zich mooi door in de afdronk, die bijgevolg licht bitter is, maar wel lekker lang blijft hangen.

Deze tripel houdt mooi het midden tussen enerzijds een trappistenbier en anderzijds een abdijbier. Ik kan me voorstellen dat dit in putje zomer op een zonovergoten terras en groot succes is.

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).