Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Alpaide Bruin

Tasting Notes Posted on wo, februari 05, 2020 16:42:48

Brouwerij: Brouwerij Nieuwhuys
Regio: België
Fles: Alpaide Bruin, Tripel, 22cl
Kleur: bruin
ABV: 10%

Chicorei

Alpaïde is een Belgisch bier van hoge gisting, gebrouwen door Brouwerij Nieuwhuys te Hoegaarden. Het bier is genoemd naar de gravin Alpaïde, die tijdens de vroege middeleeuwen regeerde over het graafschap Bruningerode. Het was Gravin Alpaïde die het kapittel Huardis stichtte. Huardis is de oude naam voor Hoegaarden. Het bier is sinds 2006 op de markt, won in 2010 de titel ‘Beste Brabantse Bier’ en won tevens goud in de categorie ‘Abdij en Trappist’ van de Brussels Beer Challenge in 2012. Er bestaat sinds 2009 ook een blonde variant, maar wij proeven de bruine. Hij offreert een hoge kraag met kleine bellen die lang blijft staan. Dat ziet er erg smakelijk uit.

Licht zurige neus op Poperingse hop en gebrande mout, waardoor hij een hint van chocolade biedt op flink wat farmy toetsen. Doet me een beetje aan een stout denken, maar kapot ben ik er nog niet van.

Drinkt verrassend fris weg voor een tripel van 10%, met nu wat meer zoete toetsen als van koffie, chocolade en licht bittere chicorei.

Dat zet zich mooi door in de afdronk, die bijgevolg licht bitter is, maar wel lekker lang blijft hangen.

Deze tripel houdt mooi het midden tussen enerzijds een trappistenbier en anderzijds een abdijbier. Ik kan me voorstellen dat dit in putje zomer op een zonovergoten terras en groot succes is.

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Wilderen Cuvée Clarisse

Tasting Notes Posted on wo, februari 05, 2020 06:39:27

Brouwerij: Brouwerij en Stokerij Wilderen
Regio: België
Fles: Wilderen Cuvée Clarisse, 33cl
Kleur: roodbruin
ABV: 9.2%

Roodbruin

We kennen Brouwerij & Stokerij Wilderen uit het gelijknamige dorp nabij Sint Truiden natuurlijk vooral van de Wild Weasel Whisky en de Double You Gin, maar het zijn in eerste instantie uiteraard bierbrouwers. En deze Cuvée Clarisse, een robijnrood bier va hoge gisting, ging in 2018 én 2019 zomaar eventjes aan de haal met de titel ‘World’s Best Style Winner’ op de World Beer Awards. Netjes, toch? Op een bierjacht met mijn gabber Marc vond ik deze op het schap en keilde hem onmiddellijk in mijn winkelmandje. Hij schenkt helder roodbruin, offreert flink wat bubbels en de licht beige kraag met grote bellen is van een fijn schuim dat op het bier blijft staan. Dat ziet er goed uit!

Zoet met een mooi bittertje, dat is het eerst wat in me opkomt bij het schenken. Als ik mijn neus boven het schuim houd, ruik ik bovendien zoethout, een hoppige kruidigheid en zelfs iets wat me aan de schil van groene banaan doet denken.

Hij heeft een goeie body – tikkeltje romig – en komt mooi zoetzuur binnen (meer zoet dan zuur, gelukkig). Erg verfrissend met toetsen van rood en geel fruit, hop, even iets van pompelmoes, sultanas en een vleugje karamel.

Er is weinig finish aan, maar het stoort allerminst.

Cuvée Clarisse houdt mooi het evenwicht tussen een degustatiebier en een lekker frisse doordrinker. Hoewel ik weet dat de verpakking weinig betekent, vind ik dit ook een mooi flesje met modern logo in opdruk in plaats van op een papieren label. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).