Brouwerij: Brouwerij en Stokerij Wilderen
Regio: België
Fles: Wilderen Cuvée Clarisse, 33cl
Kleur: roodbruin
ABV: 9.2%

Roodbruin

We kennen Brouwerij & Stokerij Wilderen uit het gelijknamige dorp nabij Sint Truiden natuurlijk vooral van de Wild Weasel Whisky en de Double You Gin, maar het zijn in eerste instantie uiteraard bierbrouwers. En deze Cuvée Clarisse, een robijnrood bier va hoge gisting, ging in 2018 én 2019 zomaar eventjes aan de haal met de titel ‘World’s Best Style Winner’ op de World Beer Awards. Netjes, toch? Op een bierjacht met mijn gabber Marc vond ik deze op het schap en keilde hem onmiddellijk in mijn winkelmandje. Hij schenkt helder roodbruin, offreert flink wat bubbels en de licht beige kraag met grote bellen is van een fijn schuim dat op het bier blijft staan. Dat ziet er goed uit!

Zoet met een mooi bittertje, dat is het eerst wat in me opkomt bij het schenken. Als ik mijn neus boven het schuim houd, ruik ik bovendien zoethout, een hoppige kruidigheid en zelfs iets wat me aan de schil van groene banaan doet denken.

Hij heeft een goeie body – tikkeltje romig – en komt mooi zoetzuur binnen (meer zoet dan zuur, gelukkig). Erg verfrissend met toetsen van rood en geel fruit, hop, even iets van pompelmoes, sultanas en een vleugje karamel.

Er is weinig finish aan, maar het stoort allerminst.

Cuvée Clarisse houdt mooi het evenwicht tussen een degustatiebier en een lekker frisse doordrinker. Hoewel ik weet dat de verpakking weinig betekent, vind ik dit ook een mooi flesje met modern logo in opdruk in plaats van op een papieren label. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).