Distilleerderij: Speyside
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Speyside 21 Year Old 1995/2017 WhiskyBroker, Sherry Butt #32, 100 bts
Kleur: koper
ABV: 55.1%

Boterbabbelaars

Ik beken, de officiële releases van de Speyside Distillery (of het nu de oude Speyside of de nieuwe Spey bottelingen betreft) konden mij nooit echt bekoren. Maar bij onafhankelijke bottelaars zit er af en toe wel een mooi pareltje tussen en ik liet me vertellen dat deze op sherrygerijpte twintiger van Whisky Broker wel erg mooi is. Nou, dan wil ik het nog wel eens proberen!

Zoete neus op boterbabbelaars en zoete boerenboter. Erg romig. Evolueert een beetje naar karnemelk (daar heb je dat typische zuurtje dus weer). Iets van rozijnen en perzik, maar op de achtergrond. Gek genoeg krijg ik amper fruit, wat bij een sherryvat meestal toch wel anders is. Maar dat gezegd zijnde vind ik deze snoeperig zoete neus best aangenaam. Hint van kruidnagel. Na enkele ogenblikken komen daar wat herbale toetsen bij. Maar dat deze spirit meer dan twee decennia op een sherryvat heeft doorgebracht, zou je niet zeggen.

Stevige aanzet. Zoet en kruidig, maar ook flink herbaal. Het zoete doet me denken aan rozijnen en chocolade, terwijl de kruiden zowel nootmuskaat, gember als groene tuinkruiden betreft. Maar hij blijft toch wel een beetje scherp. Scherper dan wat je op die leeftijd zou mogen verwachten, meen ik.

De afdronk is erg warm en kruidig, maar nu steekt er een grootse bitterheid op die me naar een glas water doet reiken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Stukken beter dan de officiële releases en een fractie van de prijs. Maar een topper is het niet. Hij proeft veel jonger dan zijn 21 jaar. Bedankt, Anthony!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).