Distilleerderij: Hammerschmiede
Regio: Duitsland
Fles: Glen Els 8 Year Old 2008/2016 Woodsmoked Dark Cream Sherry Cask #124, 248 bts
Kleur: brons
ABV: 46.3%

Geen Sherrybom

Eind 2016 bracht Hammerschmiede 2 gelijkaardige malts op de markt, beide zogenaamd ‘woodsmoked’, waarvan de ene rijpte op een Pale Cream Sherry Cask en de andere op een Dark Sherry Cask. Ik zet ze met plezier head-to-head. Ik begin met de Dark Sherry, omdat het alcoholpercentage aanzienlijk lager ligt.

Zachte neus op walnoten, gerookte ham, melkchocolade gevuld met praliné en sultanas. Minder zoet dan ik had verwacht, moet ik bekennen. Verrassend zilt daarentegen, als van gezouten karamel of zelfs kelp. Wel een prachtig streepje woodsmoke als van een pas gedoofde barbecue.

Mooi olieachtig – bijna romig – en nu een pak zoeter dan op de neus, maar ook het zilte element is zeker aanwezig, alsook de woodsmoke. Dit is wel erg goed, hoor. Iets van sultanas en pruimenconfituur, donkere honing en chocolade. Er zit ook nog een zuurtje aan als van gekonfijte appelsien en tot slot wordt vanille plots erg groot. Ik hou hier wel van.

Op de middellange afdronk krijg ik opnieuw een strijd tussen zoet en zilt, terwijl de rook langzaam optrekt. Op het eind nog een bittertje die je mond droog achterlaat.

Erg mooie Glen Els, maar ik had me bij ‘dark sherry’ eerder een sherrybom voorgesteld en dat is deze duidelijk niet. Desalniettemin een erg interessante release, zeker als je rekening houdt met de jonge leeftijd.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).