Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Sirius 31 Year Old 1988, Cask Series 9, North Star Spirits, First Fill Bourbon Barrels, 3.582 bts
Kleur: oud goud
ABV: 43.1%

Mango, Meloen & Munt

Naast de populaire Vega, een blended malt waarvan al 6 releases op de markt werden gebracht, en de Spica, een blend waarvan er al twee op de markt zijn, komt North Star Spirits nu aanzetten met een spiksplinternieuwe Sirius. En om zijn entree niet te missen, bottelde Iain meteen een 31-jarige blended malt, waarvan alle malts gestookt werden in 1988, het jaar waaronder ondergetekende zijn rijbewijs haalde. Kwestie van even duidelijk te maken dat dit wel degelijk al oud spul is. Het verschil met de Vega, vraagt u? Ik vermoed de regio waar de malts vandaan komen. Vraag het me nog eens nadat ik geproefd heb.
Ooh, wat een heerlijke neus is me dat, zeg! Oude meubelen, kokosmelk, vernis, kruidnagel en kaneel, maar vooral oranje citrus. En daarmee bedoel ik dus pomelo, bloedappelsienen, mandarijn en roze pompelmoes, de schil inclusief! Aangevuld met een florale toets (magnolia?) en vanille. Snoeperig, maar wel heel erg lekker. En als je hem wat tijd in het glas geeft, wordt hij alsmaar beter. Bitterzoet en zalig.

Deze whisky is bijna stroperig en lekker zoet, terwijl het citrusfruit rustig de plak blijft zwaaien. Daar komt nog flink wat bij: vanille, vlierbloesem, graankoekjes met gedroogd fruit, honingmeloen, snoeperige zuurtjes en Fanta Orange op steroïden. Dit gaat wel erg gevaarlijk vlot naar binnen.

De afdronk is zalig en gaat na een initieel licht bittertje plots een beetje de tropische kant op. Mango, meloen en munt op het sterfbed.

Indrukwekkend. Yup, daar waar Vega eigenlijk Speyside als thema had, is Sirius opgebouwd rond Highland malts. Da’s dus het verschil.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).