Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Glenrothes 11 Year Old 2007/2019, Cask Series 9, North Star Spirits, Sherry Butt, 618 bts
Kleur: oud goud
ABV: 51.4%

Oerdegelijk

Ter ere van 10 jaar ralfy.com, een sympathieke Schot die whisky tasting notes schrijft en vaak ook whisky videootjes maakt (hey… wacht eens even…), bottelde North Star Spirits deze jonge Glenrothes uit 2007. Het sherry butt leverde maar liefst 618 flessen op.

De neus is een vloeibare Werther’s Original. Karamel in overvloed, aangevuld met pecannoten, sultanas, overrijpe banaan en gedroogde abrikozen. Vanillekoekjes en wat kamfer. Licht herbaal en floraal, maar vooral snoeperig zoet.

De body is prima en de sterkte ook. Hier hoeft geen water bij. Hij komst nochtans redelijk straf uit de hoek. Punchy. Wederom erg zoet en nu pas krijg ik die typische sherrytoetesen in de vorm van geel fruit, kaneel, chocolade met pralinévulling en wat kruiden à la kaneel en kruidnagel. Lekker, pittig, maar hij blaast me niet meteen van mijn sokken.

De afdronk is lekker lang, pittig op abrikozenconfituur met een pepertje.

Oerdegelijke Glenrothes, maar de invloed van het sherryvat blijft beperkt. Op zich vind ik dat niet eens zo erg. Zo’n 85 EUR. Toevallig is dit de 40e Glenrothes die ik proef.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).