Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 2010 Bordeaux Wine Cask #689, OB 2019, for the Toshan Man 50th Birthday, 50 bts
Kleur: amber
ABV: 61.8%

Toshan Man Birthday Dram

Je wordt maar één keer 50 en dat moet natuurlijk gepast gevierd worden. Als Toshan Man – notoir Auchentoshan verzamelaar en liefhebber – kon ik me natuurlijk geen gepaster geschenk bedenken dan mijn eigen officiële release! Ik kreeg van mijn geliefde distilleerderij drie vatstalen waaruit ik mijn eigen Toshan Man 50th Birthday Bottling mocht kiezen. En na lang proeven (nou ja, vier sessies) was mijn keuze gevallen op een uitzonderlijk vat uit de Bordeaux streek dat in 2010 werd afgevuld met de heerlijke triple distilled spirit. Na bijna 10 jaar rijping heeft hij nog steeds een heuse 61.8%. En ja, ik liet er 50 flessen van afvullen!

Hij is heerlijke zoet op herfstbladeren en een hele panoply aan rood fruit, met een licht zuur spoortje als van agrum. Erg lekker. Een boswandeling na een sneeuwbui. Sterker nog, na lang ademen krijgt hij iets van pure chocolade en wordt hij plotsklaps aangenaam zoet. Prachtige neus voor een winterdram. En ik ben een winterskind, dus dat komt goed uit.

Mooi olieachtig op de tong, meteen heerlijk zoet met een licht zuurtje. Appelsien, aardbei, framboos, kruisbessen, orangettes… machtig lekker! En – indien benaderd met het nodige respect – perfect drinkbaar zonder water. Maar anderzijds kan hij gerust een druppeltje verdragen. Hij wordt er iets zoeter en zachter (doh!) van.

De finish is zoet en rood, als je me begrijpt. Maar wel geweldig lang en pittig gekruid.

Het is geen gemakkelijke Auchentoshan, moet ik bekennen. Maar dan zou het ook geen uitdaging geweest zijn. Deze gaat me nog lang bijblijven. En dat is immers de bedoeling van je eigen birthday botteling, toch? Ik hoef er geen tekening bij te maken dat deze een erg speciale plek in mijn hart heeft. En ik wil ook erg graag de mensen van Auchentoshan bedanken dat ze mij de uitzonderlijke eer hebben verstrekt om deze botteling te mogen kiezen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).