Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 2009/2018, Distillery Exclusive Oloroso Cask #4447
Kleur: mahonie
ABV: 59.9%

Hemels!

Zelfs bij de Toshan Man glipt er al wel eens eentje door de mazen van het net. Ondanks een goeie afspraak met de mensen van mijn favoriete distilleerderij – die er voor zorgen dat ik van elk distillery cask een paar flessen kan kopen – ontbreekt deze in de verzameling. Hij werd dan ook gebotteld in de zomer van 2018, een moment waarop zowel ikzelf als mijn vaste contact bij Auchentoshan van een welverdiende vakantie genoten. Gelukkig was daar Maarten die wel zo’n fles had en me met veel plezier een sample bezorgde. Gelukkig maar, want deze is weer bijzonder lekker.

Gedroogde pruimen, rosbief, verse vijgen, vermolmd hout, potpourri, snuiftabak, herfstbladeren, mokatine, rumrozijnen… moet ik er nog een tekening bij maken? Dit is verdomd lekkere, ‘diepe sherry’ zoals ik het placht te noemen, die de neus van mijn favoriete triple distilled Lowlander gewoon naar de next level loodst. Zelfs die korte impressie van een nieuwe fietsband – die snel vervliegt – kan geen roet in het eten gooien. Kaneel en kruidnagel bij de vleet, origine chocolade en rum agricole op de achtergrond. Hemels!

Romig en donkerzoet op de tong. Bijna siroop, maar wel flink gekruid op kruidnagel en zwarte peper, terwijl kaneel en zoethout ook hun duit in het zakje doen. Maar die prachtige toetsen van gekonfijte appelsienschillen, rumrozijnen, ahornsiroop en abrikozenconfituur – vergeet die Italiaanse espresso niet! – doen me breed glimlachen. ‘Geen zicht’, zegt Dearly Beloved, maar ik kan niet anders. Het is sterker dan mezelf. Dit is hemels.

Aan de donkerzoete, kruidige afdronk lijkt geen einde te komen.

Dju, dat ik deze gemist heb, zeg… Ik hoop dat ze bij Auchentoshan nog veel van die vaatjes liggen hebben. Altijd prijs, altijd gewonnen. Bedankt, Maarten! Bij deze heb ik mijn 230e (!) Auchentoshan geproefd.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).