Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 9 Year Old 1985/1995, Gordon & Macphail Cask Strength, casks 4081-4083
Kleur: licht goud
ABV: 58.0 %

Kinine

Deze komt echt wel uit de oude doos. Hij rijpte amper 9 jaar en deed dat nog in de vorige eeuw. Ondertussen zit hij meer dan 20 jaar op fles, maar dat houdt ons niet tegen om deze Bladnoch uit 1985 – ik reed niet eens met mijn eerste brommertje – te proberen. Dit is dus gestookt toen de distilleerderij nog in handen was van (de voorloper van) Diageo. Ook al lijkt 1985 niet zo lang geleden, dit is voor mij toch al liquid history, hoor. Sindsdien is de distilleerderij immers al twee keer van eigenaar veranderd. Here we go!

De neus is erg zoet met de nadruk op karamel en appelmoes, maar vertoont tegelijkertijd flink wat hout. Graankoekjes en kinine, suikerspin en agrum. Verre van slecht, maar minder fris dan ik had gehoopt. Nog wat ananassnoepjes en zachte kruiden, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ik zelfs nog een beetje new make ruik. Da’s vreemd, toch? Versta me niet verkeerd, de neus is lekker, maar niet top.

Lekker romig op de tong, bijna waxy, met zoete toetsen van wit en geel fruit, flink wat kruidigheid in de vorm van witte peper, gekonfijte gember en zoethout met een karrenvracht aan kinine, waardoor deze eerder bitter dan zoet is. Maar wel stevig en eigenlijk erg lekker, zij het minder fruitig dan wat ik eerder al van deze Lowlander proefde. Daar zit de jonge leeftijd vast voor iets tussen.

De afdronk is erg lang, kruidig en bitterzoet.

Jonge Bladnoch die er best mag wezen, zonder al te hoge toppen te scheren. Totaal onvindbaar geworden, natuurlijk.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).