Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 22 Year Old 1977/2000 Old Malt Cask, Douglas Laing, 174 bts
Kleur: goud
ABV: 50 %

Old School

Deze Bladnoch zit ondertussen bijna even lang op fles dan dat hij op vat heeft doorgebracht. Het is een oudere botteling in de Old Malt Cask reeks, toen dit label nog tot de portfolio Douglas Laing behoorde. Gebotteld op 50% is het een Lowlander die gedistilleerd werd in het jaar dat Star Wars voor het eerst op het witte doek verscheen. Just sayin’.

Ge-wel-dige neus op wit en geel fruit, maar met dat typische, romige van old school Bladnoch. Denk karamelpasta, geprakte banaan, baby-adem en een frisse schijf limoen. Kruisbessen en groene druiven. Wit brood gedrenkt in appelsiensap (Watte? Yup!). Erg verleidelijk.

Lekker waxy op de tong en de drinksterkte is perfect. Niks OBE, maar des te meer kinine, bananenschil, limoensap, een mespuntje zout, wat witte peper en verse gember. Midpalate is het één en al agrum en doet me glimlachen. Erg toegankelijk en zalig lekker. Wie van fris en toch old school houdt, gaat hier erg enthousiast over zijn.

De afdronk is middellang, fris en monter met de nadruk kop citrus en witte peper. Op het sterfbed heel even een licht metalige toets, maar die tilt deze malt naar een nog hoger niveau.

What a ride! Dit is zonder enige twijfel één van de beste Bladnoch die ik al geproef heb.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).