Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 20 Year Old 1992/2013, Blackadder Raw Cask, Oak Hogshead #2969, 224 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.1 %

Fruitmandje

Bladnoch heeft en ietwat moeilijke geschiedenis. Deze meest zuidelijke Schotse distilleerderij werd opgericht in 1817, uitgebreid in 1878, maar ging dan dicht in 1938. Pas is 1956 ging ze weer open, maar in 1993 ging ze weer dicht. Raymond en Colin Armstrong – twee Ierse broers, nota bene – heropende ze in 1995 maar mochten tot 2000 niet stoken. Pas in 2009 kwam de eerste botteling op de markt onder hun leiding. Na een zakelijk geschil tussen de broers werd de distilleerderij in 2014 doorverkocht aan David Prior, een zakenman uit Australië. Sindsdien zijn er terug wat officiële releases verkrijgbaar, maar wij proeven deze week wat onafhankelijken, de ene al wat ouder dan de andere. Beginnen doen we met een 20-jarige die Blackadder op de markt bracht in hun populair Raw Cask reeks.

Een aangenaam geurende, fris fruitige neus op steenfruit zoals gele pruimen en perzik, aangevuld met wat banaan, ananas en appelmoes. Zachte toets van eik die hem wat gewicht geeft. Ideaal als aperitief op de neus.

Goeie body! Dat doet me plezier. Lekker olieachtig en meteen bijzonder fruitig. Zelfs een beetje waxy. Als het fruit van de neus aangevuld met sultana, ananas, peren, kruisbessen en zelfs wat kiwi. Wat houtkruiden (peper en kinine) zorgen voor een pittige, licht bittere ondertoon. Maar dit is vooral een snoeperig fruitmandje en erg lekker. En echte lentewhisky.

De finish is middellang. Hij offreert niets nieuws, maar is wel van die aard dat ik me graag nog een glas inschenk.

Mr Prior, proef dit eens en pas uw officiële releases waar mogelijk hieraan aan. Dit is wat Bladnoch zou moeten zijn.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).