Distilleerderij: Littlemill
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Littlemill 8 Year Old, OB 1996
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Vertegenwoordiger

Littlemill spreekt altijd wel een beetje tot de verbeelding. En als je dan via je beste vriend in Nederland een sample van een officiële botteling van meer dan 20 jaar geleden kan scoren, dan knik je bedankend en ga je zonder likkebaardend aan de slag. Gedistilleerd ergens eind jaren 1980 en op fles getrokken in het jaar dat ondergetekende voor het eerst vader werd. Dochterlief staat ondertussen al even op eigen benen. Kwestie van wat context te geven. In mijn geval is dit letterlijk een half leven geleden gebotteld.

Op de neus is het een schoolvoorbeeld van jonge Littlemill met wit fruit, citroengras, schil van ananas en munt. Hoewel hij een hart van mout heeft, flirt hij toch al een beetje met exotische vruchten. We zitten nog net niet op een tropisch eiland.

De aanzet is zacht en net niet olieachtig genoeg om van een goeie body te kunnen spreken. De smaak is een perfect verderzetting van de neus – bijna tropisch – met een mespuntje witte peper.

Daar staat wel tegenover dat de finish lekker lang blijft hangen, wat het meteen zijn sterkste kant maakt.

Goeie, klassieke vertegenwoordiger van deze vergane Lowlander. Thx, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).