Distilleerderij: Ailsa Bay
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Ailsy Bay, b 2018, Creative Whisky Company, Single Cask Exclusives, port cask AB005
Kleur: oud goud
ABV: 50%

Snoepveters

Ailsa Bay werd in 2007 gebouwd door William Grant & Sons – bekend van o.a. Glenfiddich – op de oude industriesite Girvan. Op die manier voorziet het bedrijf zich van voldoende malt voor de eigen blends, zoals Grant’s. Deze moderne distilleerderij, met een capaciteit van 5 miljoen liter, kan drie types malt maken: ‘unpeated’, ‘mildly peated’ en ‘heavily peated’. Je kan de officiële releases letterlijk op één hand tellen, maar de Creative Whisky Company heeft toch al de hand kunnen leggen op 6 vaatjes in hun reeks ‘Single Cask Exclusives – Lowland’. Dit is de 5e – AB005, op portvat gerijpt – die in 2018 op de markt verscheen.

De neus is licht en zoet – snoeperig, zelfs – op karamel, butterscotch en rood fruit. Maak daar gerust rode schoenveters van. U kent ze toch nog? Er zit nog een aardse toets in die me doet vermoeden dat deze in de categorie ‘lightly peated’ valt. Deze neus valt me alvast niet tegen.

Hij is romig en pittig op smaak. Prima sterkte, overigens. Meer karamel, snoepveters en rood fruit, maar nu ook flink wat kruidigheid met kruidnagel op kop, gevolgd door wat chili en zwarte peper. Hij kan zijn jonge leeftijd niet verbergen, maar heeft het ook absoluut niet nodig. Dit is erg speels en zomers.

De afdronk is middellang en kruidig op rood fruit en wat woodsmoke.

Leuk niemendalletje aan zeer aantrekkelijk prijs. En het is natuurlijk ook een leuke mogelijkheid om een malt deze distilleerderij te proeven. Het was nog maar mijn tweede Ailsa Bay – de eerste was toevallig AB001 van David Stirk – toen ik van een heerlijk whisky diner genoot bij Wullie in de Hielander te Alkmaar. Dat doet me er aan denken… moet ik dringend nog eens naartoe.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).