Ailsa Bay Distillery

Girvan

Ayrshire KA26 9PT

Scotland

Tel +44 1465 713091

www.grantswhisky.com

Baai

William Grant & Sons, vooral bekend van Glenfiddich, is eigenaar van de graanwhiskydistilleerderij Girvan (waar ooit de malt distilleerderij Ladyburn actief was van 1968 tot 1975). Op die industriële site hebben zij in 2007 een nieuwe malt distilleerderij gebouwd die naar de naam Ailsa Bay luistert. Deze werd vooral neergepoot omdat het bedrijf zichzelf van voldoende maltwhisky wil voorzien voor haar eigen Grant’s blends, een merk dat nog steeds stijgende verkoopcijfers neerzet. Bovendien kan Grant hierdoor meer van haar bekendere malts Glenfiddich en Balvenie beschikbaar houden om te bottelen als single malt. Dankzij het feit dat Ailsa Bay vlakbij Girvan staat, kan ze dankbaar gebruik maken van de infrastructuur (zoals de kuiperij).

De bouw van de distilleerderij duurde slechts 9 maanden en productie kon dus reeds starten in het najaar van 2007. Ze werd pas in 2009 officieel geopend door Prince Charles. De naam van de distilleerderij is uiteraard afkomstig van de baai op de westkust van de Lowlands, waar ze werd neergepoot. Als het weer goed is kan je het Isle of Arran aan de overkant van het water zien.

Eco

De distilleerderij is modern, uiteraard, wat impliceert dat ze ook groen is. Heel wat van de opgewekte energie tijdens het productieproces wordt gerecycleerd. Er staat een reusachtige mash tun van roestvrij staal die de fermentatietanks – eveneens uit roestvrij staal – van wort voorziet. Er zijn dus geen klassieke washbacks.

Tussen de 4 wash stills en de 4 spirit stills – samen goed voor zo’n 5 miljoen liter alcohol per jaar – staat een unieke achthoekige spirit safe. De vorm van de alambieken zou gebaseerd zijn op die van de Balvenie distilleerderij. Ze produceren drie types malt, die ‘unpeated’, ‘mildly peated’ en ‘heavily peated’ worden bestempeld.


Range

De productie van Ailsa Bay is niet bestemd voor de single malt markt (te vergelijken met Kininvie, hoewel daar onlangs toch een officiële release van werd voorgesteld, dus hoop doet leven), maar zoals gezegd voor de bekende blends van het huis.

Maar wie weet slagen onafhankelijke bottelaars er wel in om whiskyvaten van deze Lowlander te pakken te krijgen.