Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 7 Year Old 1991/1998, The Ultimate, Van Wees, Bourbon cask #2059
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

Ontbijtwhisky

Ah, een gouwe ouwe van The Ultimate van de Nederlandse bottelaar van Wees, gestookt in 1991 en al in 1998 gebotteld. Dankzij mijn maatje Manny kon ik een sample op de kop tikken. Mijn god, wat is hij bleek!

Lentefris op limoensap en vers afgereden gras. Mooie florale toetsen en een karrenvracht aan eucalyptus. Erg, erg fris. Onderliggend een zachte hint van Turks Fruit en iets van kruisbessen. Suikerspin en ontbijtgranen.

Ondanks het bescheiden ABV komt deze stevig binnen met een heus pepertje, om dan onmiddellijk te verzachten. Opnieuw doet hij me aan de lente denken met vanille, bloemen in de wei en een toets van boerenboter. Licht drogend effect.

De afdronk begint fris met een uppercut van moutsuikers om dan langzaam op een pepertje weg te sterven. De mond blijft droog achter.

Hij mag dan weinig complex zijn, lekker is hij alleszins wel! Thx, Manny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).