Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 8 Year Old 2008/2016 Jack Wiebers, Steamship Line – 3rd edition, bourbon cask #23473, 140 bts
Kleur: vol goud
ABV: 62.6%

Steenfruit

Ik las in het Malt Whisky Yearbook van Ingvar Ronde dat Edrington plannen heeft om van Glenrothes de volgende ‘premium spirit’ te maken. Dat betekent over het algemeen dat de releases op hogere leeftijd zullen volgen, maar dat ook de prijzen dan flink de pan zullen uit rijzen. Denken we maar aan Macallan en Highland Park uit dezelfde stal. Gelukkig is er nog de onafhankelijke bottelaar. Jack Wiebers uit Duitsland bijvoorbeeld, die enkel jaren geleden dit single bourbon cask op de markt bracht. De jonge leeftijd staat in dit geval synoniem voor een hoog alcoholpercentage.

Lekker zoete neus op geel steenfruit van allerlei slag (abrikozen en perzik op kop) met een karrenvracht aan vanille. Brusselse wafel met slagroom! Citroensap en paardenbloemen. Tikkeltje snoeperig, maar zeer uitnodigend. Op de neus vermoed je het hoge ABV alvast niet.

Ook op smaak valt het ABV goed mee. Prima integratie van de alcohol, dus. Wederom geel fruit, maar nu met de nadruk op citroenen. Flink wat kruidigheid in de vorm van peper en anijs. Opnieuw snoeperig. Ananaskubusjes. Hij kan zijn jonge leeftijd niet loochenen. Wat aardse toetsen en houtschaafsel. Gember en zoethout verschijnen naar het einde toe.

In de eerder korte finish verschijnt nog wat karamel en meer zoethout, maar na enkele seconden is het nog enkele de brandende alcohol die overblijft.

Leuke, betaalbare Glenrothes en dankzij de vatsterkte echt wel bang for your buck.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).