Distilleerderij: Glen Moray
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Moray 10 Year Old 2008/2019, Cask #5788/2008 Dirk Van Sele
Kleur: zonlicht
ABV: 55.3%

Vlierbloesem

Zou Anthony Van Sele zijn whiskygenen van vader Dirk hebben geërfd, of is de liefde voor Glen Moray eerder door de zoon aan de vader doorgegeven? Wat er ook van zij, Pa Dirk heeft ook zijn eigen private cask van deze Speyside distilleerderij. Het ligt nog rustig te rijpen, maar Anthony speelt met het idee om iets speciaals te doen met het vat. Een bierfinish, bijvoorbeeld. Het eerste wat dan altijd in me opkomt is: ‘Weet je dat wel zeker? Wil je dat wel doen? Laat mij anders eerst een proeven.’ Nu weet ik dat dit een tikkeltje blasé klinkt, maar Anthony vertrouwt op mijn smaakpapillen en mijn eerlijke beoordeling. En daar mag hij inderdaad op rekenen.

Mijn eerste indruk is dat ik een erg jonge malt aan de neus heb. Blind zou ik hier 7 jaar op plakken. Lekker lentefris op aalbessen, vlierbloesems en groene druiven. Boterbloempjes, perensiroop en druivensuiker. Witte chocolade. Citroengras en zachte toetsen van witte peper. Helemaal op de achtergrond zelfs nog iets van de new make. Voor tien jaar – weliswaar op een refill bourbon vat – is dat betrekkelijk onderontwikkeld.

Hij komt romig en licht pikant binnen, waarbij de alcohol een beetje brandt. Vanille en wit fruit komen eerst, gevolgd door zachte tannine en bloemsuiker. Citroengras keert weer. Vlierbloesems ook. Lijkt effectief lente in je glas, maar… op smaak lijkt hij nog jonger. Hoewel helemaal foutloos, proeft deze als… hoe zal ik het zeggen? Hij proeft als een kleuter, terwijl hij ondertussen toch een tiener is.

De afdronk is goed van lengte, erg zoet en aangenaam.

Anthony heeft gelijk. Deze is te jong qua neus en smaak om al tien jaar op vat te zitten. Ligt natuurlijk niet aan de spirit, maar aan het hout. Ik volg hem dan ook volledig om eens iets anders te proberen. Het blijft natuurlijk een risico, maar ja… zoals het er nu naar uit ziet gaat hij na twintig jaar een malt hebben die naar twaalf jaar smaakt en dat kan nou ook weer niet de bedoeling zijn.

Geproefd door Mark Dermul op 14-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).