Distilleerderij: Glen Moray
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Moray 10 Year Old 2008/2018 Cider Cask Finish Distillery Exclusive, Cask #99954
Kleur: zonlicht
ABV: 54.3%

Appels

Een Glen Moray Distillery Exclusive? Die moet ik dan wel van Anthony Van Sele cadeau gekregen hebben. Hij is fan van deze distilleerderij en gaat er vaak zijn eigen vaatjes bezoeken, die daar langzaam liggen te snoozen. Maar ondertussen maakt hij van de gelegenheid gebruik om de distillery exclusive mee te brengen, dat spreekt. Ik kreeg een sample van de fles die hij tijdens zijn laatste bezoek liet afvullen. Een Cider Cask finish, godbetert! Naar verluidt duurde die finish zelfs twee jaar lang. Ik ben benieuwd.

Ja, de appels zijn op de neus onmiskenbaar. Appelmoes, Granny Smith, vanille, citroensap en pompelmoes op een bedje van zoete mout. Een beetje houtkruiden, maar erg zacht. Erg ‘basis’ op de neus, maar tegelijkertijd erg aangenaam (kan ook met de tijd van het jaar te maken hebben, het is de warmste dag in België sinds mensenheugenis!).

Bijzonder romig en zoet met wederom een karrenvracht aan appels. Het cidervat heeft zijn werk alvast serieus genomen. Daarnaast wat witte peper, een bittertje als van pompelmoes en citroen, waardoor deze malt wel erg fris en zomers overkomt. Ondanks het hoge alcoholpercentage behoeft deze absoluut geen water.

Enkel in de afdronk voel je de alcohol een beetje, maar storen doet het allerminst. Op het sterfbed krijg ik nog een noot van nat hout en een opstootje van peper. De mond blijft wel helemaal droog achter.

Ik ben geen grote fan van Glen Moray, maar deze vind ik eigenlijk best wel leuk. Bedankt, Anthony.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).