Bottelaar: Mark & Manny’s Malts
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: The Vikings 11 Year Old 2007 for Mark & Manny’s Malts, 50 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.7%

De Vikingen

Het is alweer de vierde en laatste release in de Tribe Series van MMM – Mark & Manny’s Malts. Traditiegetrouw zoeken Manny en ik dan naar een rokerige whisky en dat is dit jaar niet anders, maar in tegenstelling tot wat u zou verwachten gaat het hier niet om een Islay of Island whisky. Neen, we vonden dit uitzonderlijke vat… in de Highlands. Nog een leuke anekdote is het feit dat het label – met wederom een kunstwerkje van onze goeie vriend Jurgen Robyns – het eerste was dat hij ontwierp. We hebben het dus een jaar lang in de schuif moeten leggen, want deze paste precies bij onze laatste whisky. Enfin, genoeg gezeverd, tijd om aan de slag te gaan.

De neus is een geweldige caleidoscoop van geuren. Een vers gebakken graankoekje, besmeerd met appelsienconfituur, besprenkeld met licht bruine suiker en gewikkeld in een rokerig jasje. Wat gekonfijte citroen en een hint van perzik met een plak vers spek. Een tikkeltje farmy, maar vooral zoet en rokerig.

Lekker olieachtig en mondvullend, zoet en heerlijk geturfd. Karamel, appel en appelsien, koekjes en perzik. De rookontwikkeling is groots en maakt je mond lekker warm. Ik krijg nog wat meringue en zelfs een zuurtje, alvorens de kruiden de boel overnemen. Flink wat peper en houtkruiden. Maar wederom blijft deze vooral zoet en rokerig. Een mooie combo.

De afdronk is lang, warm, gepeperd en zoet en doet je verlangen naar een tweede glas.

We zijn verheugd dat we onze Tribes Series met zo’n mooi single cask kunnen afsluiten. Het was een jaar dat moeilijk te overtreffen zal zijn, maar de jacht op nieuwe vaten voor ons 5e jaar is geopend. MMM will be back in 2020!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).