Brouwerij: De Molen
Regio: Nederland
Fles: Hel & Verdoemenis MacAllan, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 11%

Gevaarlijk

De bieren die de Hollandse brouwerij De Molen uit Bodegraven onder het label Hel & Verdoemenis bottelt zijn van het type Imperial Stout. Een aantal hiervan hebben gerijpt op voormalige whiskyvaten. Zo werd al een vat van Wild Turkey gebruikt, maar ook van Bunnahabhain, Bowmore en Octomore. Maar het goedje dat momenteel in mijn glas zit werd gerijpt op een vat van Macallan (of MacAllan zoals het op het label staat, iets waar ik me telkens weer aan erger). Het werd in 2011 uitgebracht ter ere van het Borefts Bierfestival. Hij schenkt gitzwart en stroperig; van een kraag is absoluut geen sprake!

Donkere, bitterzoete neus op chocolade, fudge, geroosterde noten, woodsmoke en vanille. Redelijk groots, moet ik zeggen. De eik is onmiskenbaar. Een zilt randje steekt ook nog de kop op. Hier kan je gerust tien minuten aan ruiken!

Een klein OMG-momentje bij de eerste slok. Stroperig dik op chocolade, toffee, koffie, geroosterde noten, eik en een toets van whisky – ja, hoor, hier proef je de whisky écht! Ik vind het geweldig. Maar je zou het absoluut niet zeggen dat deze een ABV van 11% heeft. De alcohol is geweldig geïntegreerd. Dit drink gevaarlijk – letterlijk in dit geval – gemakkelijk weg.

Degelijk lange afdronk met een kruidige toets. Op het sterfbed lijkt het wel alsof ik koffiedik op mijn tong heb liggen.

Heerlijk degustatiebier. Helaas niet meer verkrijgbaar. Dankjewel Marc!

Geproefd door Mark Dermul op 26-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).