Brouwerij: Mount Saint Bernard Abbey
Regio: Coalville, UK
Fles: Tynt Meadow Trappist Ale, 33cl
Kleur: mahonie
ABV: 7.4%

Twaalfde Trappist

De twaalfde trappist! Op 6 maart 2017 trad de abdij van Mount-Saint Bernard toe tot de Internationale Vereniging Trappist. Pas op 9 juli 2018 kwam de Tynt Meadow trappist op de markt en op 17 september van hetzelfde jaar kreeg het bier effectief het ATP label. Zodoende is het dus het twaalfde officiële trappistenbier ter wereld. Maar ze konden hun trappist niet naar St Bernardus vernoemen, omdat er natuurlijk al Belgische bieren naar die naam luisteren. Dus werd er gekozen voor Tynt Meadow, de naam van de heuvel nabij de abdij, waar de monikken zich in 1835 vestigden. Deze nieuwe trappist schenkt donkerbruin met een dikke beige kraag met kleine bellen. De kraag blijft mooi lang overeind.

De neus is donkerzoet op karamel en toffee, met duidelijke toetsen van koude koffie en chicorei, iets van rozijnen, chocolade en zachte vanille. Iets van rozijnen en gedroogde vijgen. Zoethout nog. Lekker, hoor.

Heerlijk romig en mond vullend. Zeer goeie body. Mooie balans tussen bitter en zoet met toetsen van verbrand, gekarameliseerd hout. Zoethout wordt bijna drop, terwijl de gedroogde vruchten weerkeren.

De afdronk is lang. Ik proef de koffie en wat kandijsuiker tot lang nadat ik mijn glas geleegd heb. Op het einde een beetje droog.

Da’s best een complex biertje, zeg. Daar een goed stukje abdijkaas bij serveren maakt hem absoluut heerlijk. Mooie entree, gebroeders! Met dank aan Marc D die de wondere wereld van trappistenbier voor mij geopend heeft!

Geproefd door Mark Dermul op 23-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).