Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tynt Meadow Trappist

Tasting Notes Posted on 24/11/2019 16:21

Brouwerij: Mount Saint Bernard Abbey
Regio: Coalville, UK
Fles: Tynt Meadow Trappist Ale, 33cl
Kleur: mahonie
ABV: 7.4%

Twaalfde Trappist

De twaalfde trappist! Op 6 maart 2017 trad de abdij van Mount-Saint Bernard toe tot de Internationale Vereniging Trappist. Pas op 9 juli 2018 kwam de Tynt Meadow trappist op de markt en op 17 september van hetzelfde jaar kreeg het bier effectief het ATP label. Zodoende is het dus het twaalfde officiële trappistenbier ter wereld. Maar ze konden hun trappist niet naar St Bernardus vernoemen, omdat er natuurlijk al Belgische bieren naar die naam luisteren. Dus werd er gekozen voor Tynt Meadow, de naam van de heuvel nabij de abdij, waar de monikken zich in 1835 vestigden. Deze nieuwe trappist schenkt donkerbruin met een dikke beige kraag met kleine bellen. De kraag blijft mooi lang overeind.

De neus is donkerzoet op karamel en toffee, met duidelijke toetsen van koude koffie en chicorei, iets van rozijnen, chocolade en zachte vanille. Iets van rozijnen en gedroogde vijgen. Zoethout nog. Lekker, hoor.

Heerlijk romig en mond vullend. Zeer goeie body. Mooie balans tussen bitter en zoet met toetsen van verbrand, gekarameliseerd hout. Zoethout wordt bijna drop, terwijl de gedroogde vruchten weerkeren.

De afdronk is lang. Ik proef de koffie en wat kandijsuiker tot lang nadat ik mijn glas geleegd heb. Op het einde een beetje droog.

Da’s best een complex biertje, zeg. Daar een goed stukje abdijkaas bij serveren maakt hem absoluut heerlijk. Mooie entree, gebroeders! Met dank aan Marc D die de wondere wereld van trappistenbier voor mij geopend heeft!

Geproefd door Mark Dermul op 23-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Gentse Strop

Tasting Notes Posted on 24/11/2019 06:19

Brouwerij: Roman
Regio: Gent, België
Fles: Gentse Strop, 33cl
Kleur: blond
ABV: 6.9%

Mild

Ik moet hier de kerk wel een beetje in het midden houden. Dus na het proeven van het Antwerpse bier Triple d’Anvers (ik ben immers geboren in Antwerpen), schenk ik me nu ook gauw een Gentse Strop (ik woon immers al bijna 20 jaar in Gent). Gentse Strop is een blond Belgisch speciaalbier van hoge gisting met hergisting op fles. Het dank zijn naam uiteraard aan de Gentse Stroppendragers, een bijnaam voor de Gentenaren die ze kregen omwille van hun opstand tegen Keizer Karel in 1540. Het is geen toeval dat dit biertje gebrouwen wordt bij Roman – nabij Oudenaarde – een brouwerij die opgericht werd in 1545. Mooie, witte kraag met grote bubbels.

Nou, deze neus is toch wel wat anders. Typisch voor de stijl, maar met een extraatje. Naast het graan en de alomtegenwoordige hop, krijg ik hier toetsen van citrus en banaan! De schil van jonge appeltjes. Er zit ook een mooie florale toets aan, hoor. Honing! En je ruikt de gist! Ik hou hier wel van.

Heerlijk fris bubbelend, met een licht bittertje van de hop, maar toch vooral zoete fruitige toetsen zoals abrikozen, onrijpe banaan en appeltjes. Mooie moutigheid. Wit brood. Een pepertje, zelfs. Maar ook een metalige toets, alsof hij uit blik geschonken werd (wat niet het geval is, voor alle duidelijkheid). Het werkt prima. Vanaf de tweede slok komt er wat citroen opzetten. Ik zou die – indachtig dat het een biertje is – dit zelfs complex durven noemen.

De afdronk is best mild te noemen. Wat gras en duidelijke hop en gis, terwijl hij een beetje droog lijkt te worden.

Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar ik ben aardig onder de indruk van dit biertje. Naast deze Gentse Strop werd er ook een Rebelse Strop gelanceerd, met wilde Brettgist en donkerblond.

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).