Brouwerij: Roman
Regio: Gent, België
Fles: Gentse Strop, 33cl
Kleur: blond
ABV: 6.9%

Mild

Ik moet hier de kerk wel een beetje in het midden houden. Dus na het proeven van het Antwerpse bier Triple d’Anvers (ik ben immers geboren in Antwerpen), schenk ik me nu ook gauw een Gentse Strop (ik woon immers al bijna 20 jaar in Gent). Gentse Strop is een blond Belgisch speciaalbier van hoge gisting met hergisting op fles. Het dank zijn naam uiteraard aan de Gentse Stroppendragers, een bijnaam voor de Gentenaren die ze kregen omwille van hun opstand tegen Keizer Karel in 1540. Het is geen toeval dat dit biertje gebrouwen wordt bij Roman – nabij Oudenaarde – een brouwerij die opgericht werd in 1545. Mooie, witte kraag met grote bubbels.

Nou, deze neus is toch wel wat anders. Typisch voor de stijl, maar met een extraatje. Naast het graan en de alomtegenwoordige hop, krijg ik hier toetsen van citrus en banaan! De schil van jonge appeltjes. Er zit ook een mooie florale toets aan, hoor. Honing! En je ruikt de gist! Ik hou hier wel van.

Heerlijk fris bubbelend, met een licht bittertje van de hop, maar toch vooral zoete fruitige toetsen zoals abrikozen, onrijpe banaan en appeltjes. Mooie moutigheid. Wit brood. Een pepertje, zelfs. Maar ook een metalige toets, alsof hij uit blik geschonken werd (wat niet het geval is, voor alle duidelijkheid). Het werkt prima. Vanaf de tweede slok komt er wat citroen opzetten. Ik zou die – indachtig dat het een biertje is – dit zelfs complex durven noemen.

De afdronk is best mild te noemen. Wat gras en duidelijke hop en gis, terwijl hij een beetje droog lijkt te worden.

Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar ik ben aardig onder de indruk van dit biertje. Naast deze Gentse Strop werd er ook een Rebelse Strop gelanceerd, met wilde Brettgist en donkerblond.

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).