Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan Dark Oak, OB 2019, Travel Retail, 1000ml
Kleur: koper
ABV: 43%

Crème Brûlée

Samen met de American Oak Reserve werd in september 2019 ook deze Auchentoshan Dark Oak gelanceerd, ‘exclusive tot he global traveller’. Naast bourbonvaten gingen er in deze release ook oloroso en PX sherryvaten, vandaar de naam. Ik ben blij dat mijn vrienden Pascal en Ellen begin oktober de distilleerderij bezochten en mij twee flessen meebrachten: eentje om te delen en eentje voor de verzameling.

De neus is erg snoeperig en zoet, wat ongetwijfeld voor een groot stuk te danken is aan de sherryvaten. Sultanas en ananas, gebakken appels en gekonfijte appelsien komen eerst, gevolgd door citroengras en vanille en tot slot crème brulée. De bourbon- noch de sherryvaten overheersen. Hier wordt een mooie balans bereikt.

Hij is mooi olieachtig en fris tegelijkertijd. Mierzoet vanaf de eerste slok. Een beetje te zoet naar mijn zin, zelfs Gelukkig zijn daar wat houtkruiden om zie zoetheid wat te temperen. Ja… laat hem even op je tong rusten en je merkt al gauw dat hier het beste van twee werelden naar boven komt. Zalige zoete toetsen (gekonfijte appelsien, kandijsuiker, sultana), een mooie kruidigheid (peper en nootmuskaat) en een hint van getoaste eik. Wederom die balans. Netjes.

De finish zit tussen kort en middellang en blijft snoeperig zoet.

Minder delicaat dan de American Oak Reserve, maar wel een veel breder scala aan geuren en smaken en daardoor veel interessanter. Voor een entry level malt (wat dat is het uiteindelijk toch) is deze erg mooi. Bedankt, Pascal en Ellen, om de zware last te dragen (letterlijk) van bij Auchentoshan tot in Gentbrugge.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).