Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 22 Year Old 1996/2019, Douglas Laing Old Particular, The Halloween Edition, Refill Hogshead, 183 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.4%

Happy Halloween

Op een blauwe maandag werd deze Halloween edition van Douglas Laing via sociale media aangekondigd en tegen dat ondergetekende van een dag noeste arbeid (yeah, right) thuiskwam en het bericht las, was deze Auchentoshan al lang uitverkocht. Dedju! Maar ‘geluk is voor aardige mensen’, zegt men wel eens en enkele dagen later liet Douglas Laing verstaan dat er toch nog een aantal flessen online zouden komen en deze keer was ik er wél als de kippen bij en kon me twee flessen bemachtigen. Oef! Hij werd gestookt op 31 oktober 1996, vandaar… Halloween!

Ha! Een schoolvoorbeeld van mijn geliefde aperitiefmalt. Zoete mout, citrus bij de vleet, een boeketje bloemen en citroengras, aangevuld met suikerspin, kokospasta en witte chocolade. Gesuikerde ontbijtgranen (Frosties) en geroosterde amandelen. Gepofte rijst. Dennenappel, brandnetels en… nee, sorry, geen pompoen.

Lekker romig en best krachtig. Flink wat citrus, opnieuw. Denk citroenen en roze pompelmoes. Er verschijnt een leuk snoeperig element als van zuurtjes en gummi bears. Gele appels, ananas en tot slot kruiden in de vorm van witte peper en gember.

En ook de finish is top. Hij is kruidig, warm, zoetzuur met een bittertje en tovert een glimlach op mijn gezicht. Dit is thuiskomen.

Yup, dit jaar wordt het een Happy Halloween.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).