Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 19 Year Old 1996/2016 The Maltman, Amontillado Sherry Cask Finish, Cask #5034, 364 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46.0%

Godot

Deze malt proefde ik jaren geleden voor het eerst tijdens een whiskydiner in The Hielander, het onvolprezen Schotse restaurant in hartje Alkmaar met de immer sympathieke Nederschot Wullie Macmorland achter het fornuis. Ik was er zo weg van dat ik daags nadien naar de lokale slijterij liep om een fles mee naar huis te nemen. Maar ik voegde ze toe aan mijn verzameling en proefde hem sindsdien dus niet meer. Fast forward naar 2019 en mijn gabber Manny staat in een (andere) whiskyshop en ziet deze staan. Of hij ‘m moet scoren voor me? Zo gezegd, zo gedaan en nu kan ik de fles lekker openen zonder mijn verzameling te ‘beschadigen’. Deze Auchentoshan rijpte eerst op bourbonvaten en kreeg daarna een lange finish op Amontillado sherryvat.

Heerlijk zoete neus met flink wat donker fruit zoals frambozen en bosbessen, een karrenvracht aan marsepein en hazelnoten, iets van espresso en overrijpe peren waarvan het sap langs je kin druipt als je er in bijt. Dit valt mij heel erg mee. En als je het kan opbrengen hem een kwartier te laten ademen, dan zal je beloond worden met extra vanille, toffee en een hint van kandijsuiker.

Op smaak is hij eveneens mierzoet, maar tegelijkertijd een beetje scherp. Kruidnagel en peper. In alle eerlijkheid net iets te kruidig om het fruit te laten schijnen. Het is als wachten op Godot. Je voelt dat er iets heerlijk fruitigs aan de ander kant van de horizon wacht, maar je geraakt er net niet. Voor slechts 46% is dit best een krachtpatser, wat me het idee geeft dat de alcohol niet perfect geïntegreerd is.

De afdronk is middellang, best kruidig en drogend met melkchocolade en frambozen op het sterfbed.

Een lekkere Auchentoshan, versta me niet verkeerd. Maar hij kan zijn potentieel net niet helemaal waarmaken. Hij heeft volgens mij een paar maand te lang op dat sherryvat gezeten.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).