Distilleerderij: Glen Flagler
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Glen Flagler 5 Year Old Rare All Malt Scotch, OB 1970s
Kleur: witte wijn
ABV: 40%

Alive & Kicking

In 1964 pootte Inver House Distillers een graandistilleerderij neer op het industrieterrein Moffat in Airdrie zo’n 20 kilometer ten oosten van Glasgow. De graanwhisky zou de naam Garnheath meekrijgen. Maar zoals bij vele graandistilleerderijen in die tijd, werden er ook pot stills geïnstalleerd. Bij Garneath (of is dat Moffat?) werden drie malts geproduceerd: Glen Flagler, Killyloch en Islebrae. Die laatste werd nooit als single malt gebotteld, de eerste twee wel. Maar ik hoef er geen tekening bij te maken dat ze nog moeilijk te vinden zijn, wetende dat de distilleerderij al in 1985 terug dicht ging. Fast forward naar 2019 en een vriend in Holland doet een ontdekking in zijn kelder: een aantal flessen Glen Flagler 5 Year Old. Ik kon er twee te pakken krijgen en ben daar best blij om. Het is de tweede Glen Flagler ooit die ik proef, kan je nagaan!

Toegegeven, ik moest hem na het schenken een kwartier laten staan om de OBE wat te laten optrekken. Groot was mijn vrees dat deze na bijna 50 jaar op fles kapot zou zijn, maar die vrees bleek ongegrond. Hij is alive & kicking, lentefris en op en top Lowland. Citroengras, vanille, appeltjes en een umami toets die ik enkel kan omschrijven als een verse snede rosbief. Nice!

Ondanks het lage ABV en de jonge leeftijd (qua rijping, bedoel ik dan) heeft deze een mooie body, is licht pikant op witte peper en vertoont een mooie frisheid van munt. Opnieuw lentefruit. Denk citroenen, kruisbessen en een enkele dadel. Iets van koffiekoeken met abrikozen. Dit is verrassend lekker.

In finish is middellang en wordt zelfs een beetje romig. Aangenaam verrast!

Ah, vloeibare geschiedenis en bovendien erg lekker. Wat ben ik hier blij mee. Bedankt, Jan!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).