Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh Port Bomb, b.2019, Port Cask Finish, cask #9358, 330 bts
Kleur: amber
ABV: 55.0%

Dubio

Onafhankelijk bottelaar Cooper’s Choice lanceerde dit jaar een single cask, zonder leeftijdsaanduiding maar met de ronkende naam ‘Port Bomb’. We mogen er dus van uit gaan dat de invloed van de finish op het portovat groot zal zijn.

Op de neus is dat alvast het geval. Ik krijg een erg snoeperige neus op aardbeienconfituur in combinatie met een karrenvracht aan Werther’s Original. Maar de geur van vermolmd hout overheerst en ik ben er eerlijk gezegd niet aan uit of ik dat nu lekker vind of niet.

De body is prima en ik vind het alcoholpercentage uitstekend. Het geeft hem de nodige punch en hij is verre van waterachtig. Enerzijds krijg ik nu rozijnen en frambozen, overgoten met ahornsiroop, anderzijds krijg ik een zilt element en flink wat hout. Iets van pepermunt en kruidnagel, zoethout en peper. Wordt zoeter vanaf de tweede slok. De port komt mooi tot zijn recht, zonder de malt helemaal te beheersen. Dit begint er op te lijken, hoewel ik hem nog steeds niet top vind.

In de afdronk komen er wat kruiden opzetten, alsook hout, terwijl het zoete stilaan op aspartaam begint te lijken. Dat kan dan toch weer niet de bedoeling zijn, denk ik dan.

Goh, ik ben er echt niet aan uit. Hij is zeker niet slecht, maar ik kan me er niet toe bewegen hem echt lekker te vinden. Ik ben in dubio, zoals onze Noorderburen dat zo mooi zeggen.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).