Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh 9 Year Old 2009/2018, Distillery Exclusive, Oloroso Sherry Cask #1132, 500ml
Kleur: koper
ABV: 58.75%

Hanuta

Een hand-filled flesje dat je enkel op de distilleerderij kan krijgen is toch wel een prachtig souvenir van een distilleerderijbezoek. Dat dacht ook mijn whiskygabber Anthony doen hij in 2018 de Glenglassaugh distilleerderij bezocht. Een bourbonvat werd in 2009 afgevuld met spirit en in 2014 overgeheveld naar een oloroso sherryvat. Uniek: het ABV wordt hier tot twee cijfers na de komma genoteerd. Nooit eerder gezien.

Hola! Dit is een erg aangename neus, hoor. Enerzijds zoet op pure chocolade, cacaoboter, hazelnootpasta (choco, dus) met wat zwarte bessen en marsepein, aangebrande karamel en Harbibo beertjes maar anderzijds enkele groene toetsen zoals tijm, basilicum, peterselie en zongedroogde tomaatjes in olie. Ja, dit is erg, erg lekker!

Op smaak is het eveneens mierzoet, maar tegelijkertijd erg pikant. Ik moet niet zozeer aan fruit denken dan wel aan hazelnotenwafeltjes (Hanuta van Ferrero Rocher) en nougat, karamel en eik, gepofte kastanjes en koffiebonen. Midpalate komt er een bittertje opzetten als van een druivenpit. Apart, maar wel lekker.

Op de betrekkelijk lange en licht drogende afdronk krijg ik plots nog een fris blaadje munt en tot slot was Italiaanse espresso.

Wat een rit, zeg. Dit is een schizofrene Glenglassaugh. Bedankt, Anthony!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).