Bottelaar: The Lost Disillery Company
Regio: Schotland
Fles: Jericho Archivist’s Selection
Kleur: brons
ABV: 46%

Benachie

Twee voormalige Diageo medewerkers, Scott Watson en Brian Wood, richtten in 2013 de Lost Distillery Company op. In samenwerking met Professor Michael Moss van de Glasgow University doen ze research naar verloren distilleerderijen en proberen – aan de hand van huidige malts – het smaakprofiel van die verloren gegane glorie te recreëren. Het resultaat is dus telkens een blended malt. Jericho is een distilleerderij die in Aberdeenshire in bedrijf was van 1822 tot 1913. Vanaf 1884 was de distilleerderij bekend onder de naam Benachie. Er zijn vier versies gemaakt: Jericho Classic,  Jericho Christmas Edition, Jericho Christmas Pudding en de Jericho Archivist’s Selection. We proeven de laatste. Hij is gerijpt op sherryvaten.

De neus offreert donker fruit en chocolade, maar tegelijkertijd turnpantoffels en kaarsvet. Het fruit is zowel vers als gedroogd, de chocolade puur, de turnpantoffels nieuw, het kaarsvet… euh… vet.

De aanzet is prima. Mooi mondvullend, zacht met een kruidige prikkel en op allerhande sappige vruchten zoals druiven, rumrozijntjes, perzik en bloedappelsien. Kruidnagel en kaneel met een beetje zwarte peper. De eik zorgt voor een klein bittertje, maar allemaal mooi onder controle en daardoor erg gebalanceerd. De whisky is fris en monter, wat een jonge leeftijd doet vermoeden. Lekker.

De afdronk is eerder aan de korte kant en licht drogend.

Erg zoete en pikante blended malt. Of hij 100 jaar geleden ook zo smaakte? We moeten de makers op hun woord geloven. Soit, lekker is hij allezins (afgezien van de kleine off-note op de neus).

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).