Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Rum Cask Distillery, Cask #M111104019A, 381 bts, 300ml
Kleur: vol goud
ABV: 56.3%

Sensatie

Toen ik in januari 2019 Taiwan bezocht, bracht ik van de Kavalan de twee Distillery Reserve bottelingen mee: een Peaty Cask en een Rum Cask. De Peaty Cask bleef in Gent, de Rum Cask ging naar Zoetermeer. Toen mijn gabber Manny mijn tasting notes online las, besloot hij bij zijn volgende bezoek de fles gewoon terug mee te brengen en samen met mij open te maken. That’s what friends are for! En lekker dat hij was…

Aromatische en bijna geparfumeerde neus op zowel Europees als tropisch fruit. Denk appel, kweepeer, kiwi, mango, mandarijnen en kruisbessen. Heerlijk fruitig met een klein streepje woodsmoke. Er zit ook nog een florale hint in, zij het helemaal achteraan. Bijna potpourri. Iets van wierrook en menthol. Dit is goed, hoor!

Hij is mondvullend, bijna romig, en onmiddellijk erg zoet, maar tevens erg kruidig. Je weet niet waar eerst kijken (nou ja, proeven). Links krijg ik geel en wit fruit, rechts krijg ik zwarte peper, kruidnagel en zelfs wat currypoeder. De speekselklieren gaan in overdrive om de kruiden wat te blussen, waardoor het fruit duidelijker wordt. Ananas op de barbecue, gebakken appels en bittere appelsienen. Het hout laat zich niet onbetuigd en zorgt voor een zacht bittertje, waardoor deze Aziatische malt mooi in balans komt.

De afdronk maakt de smaaksensatie helemaal af. Zoet, kruidig, warm en lang. Je mond blijft wel betrekkelijk droog achter.

Een compleet ander beestje dan de Peaty Cask, maar zeker even goed. Dat zegt veel over de kwaliteit van de spirit, me dunkt. Kavalan is top. Thanks, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar
www.whivie.be).