Distilleerderij: Wakatsuru Saburomaru Distillery
Regio:
Japan
Fles: Sun Shine 20 Year Old 1995/2015 Wakatsuru, 500 bts
Kleur: koper
ABV: 50.0%

Houterig

Er wordt gefluisterd dat deze Sun Shine whisky geen import betreft, maar wel degelijk in Japan gestookt en gerijpt is. Zou zomaar kunnen. Wakatsuru Shuzo was een brouwerij, opgericht in de 19e eeuw, die vooral sake maakte. Pas in 1952 begonnen ze zich bezig te houden met de productie van whisky en in 2016 werd een crowd-funding campagne gelanceerd om de distilleerderij nieuw leven in te blazen. Ze hebben een aantal single casks uit de jaren 1990 op de markt. Ook een blend – die naar de naam Moon Glow luistert – werd vorig jaar gelanceerd. Maar dat zijn dus oude stocks, want met de crowdfunding werden wel degelijk volledig nieuwe stookketels aangekocht. Wat er ook van zij: dit is hun Sun Shine 20 Year Old 1995 die in een keramische fles wordt gepresenteerd.

De neus is enerzijds zoetzuur op appelmoes, kruisbessen en citroensap, anderzijds erg houterig. Flink wat blank hout, vers gezaagde planken en houtschaafsel. Een tikkeltje spirity. Fris en zomers, maar ontbeert wel een beetje de finesse die je gewend bent van de grotere spelers.

Mooi olieachtig op de tong, maar vertoont nu een chemisch kantje dat me helemaal niet kan bekoren. Zoet op wit fruit en citrus, wederom, maar erg bitter van het hout en dat chemische zoetje stoort me vanaf de tweede slok mateloos. Wat karamel en honing proberen de meubelen nog te redden, maar het is hopeloos.

Ook in de middellange, zacht gepeperde afdronk, is het één en al hout en bitterheid.

Vandaag de dag betaal je hiervoor al makkelijk 350 tot 500 EUR voor. Te gek voor woorden. Beschamend. Toch bedankt, Andy!

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar
www.whivie.be).