Distilleerderij: Nikka
Regio:
Japan
Fles: Taketsuru 21 Year Old Pure Malt
Kleur: koper
ABV: 43%

Drie druppels

Taketsuru is een Japanse Pure Malt uit de Nikka stal, samengesteld met single malts van zowel Yoichi als Miyagikyo. De versies met leeftijdsaanduiding (12, 17, 21, 25 en 35) zijn ondertussen niet meer te vinden – of onbetaalbaar – aangezien Nikka ze niet meer uitbrengt. Enkel de NAS-versie is nog courant verkrijgbaar tot nader bericht. Ik ben dan ook maar wat blij dat mijn makker Peter een fles heeft en mij daar een gul sample van afgoot.

Ronde neus op tropische vruchten (ananas, mango, passievrucht, appelsien), aangevuld met pijptabak en iets van chocolade met pralinévulling. Best wat noten. Romig en zoet. Een druppel balsamico, een druppel bouillon en een druppel bloed. Een streepje woodsmoke en stoffig element waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Heerlijk.

Op de tong ontplooit zich een malt die enerzijds lekker zoet en fruitig is, maar anderzijds ook onmiddellijk lekker kruidig. Tropisch fruit wordt nu bijgestaan door wat pruimen en pompelmoes, walnoten en verse vijgen, terwijl zwarte peper, kaneel en kardemom hem een prikkeltje bezorgen. Iets van lapsang souchong thee. Dat streepje rook wordt zelfs betrekkelijk groot.

En net wanneer je denkt dat deze blended malt alles gegeven heeft wat hij kan, verschijnt er in de middellange finish nog een frisse toets van menthol.

Als single malts instrumenten zijn en blends een symfonie, dan is dit een meesterwerk. De Zevende van Nikka. Klinkt nog goed, ook. Bedankt, Peter!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar
www.whivie.be).