Bottelaar: Mark & Manny’s Malts
Regio: Ierland
Fles: The Fenians 16 Year Old 2002 for Mark & Manny’s Malts, 50 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 53.2%

De Fenians

Elk jaar proberen we in onze reeks een buitenbeetje te steken. In de Animal Series was dat de Franse Armorik single malt, in de Galaxy Series de Invergordon single grain, in de Antarctica Series de Tennessee whiskey en dit jaar pakken we uit met… een Ierse single malt! We noemden hem The Fenians. De term komt oorspronkelijk uit de Ierse mythologie van de Fianna, een groep van legendarische krijgers aangevoerd door Fionn mac Cumhail. De mythologische verhalen worden de Fenian Cycle genoemd. Vandaag de dag is Fenian eerder een denigrerende term in Ierland waarmee Ierse nationalisten en/of katholieken worden bedoeld, voornamelijk in Noord-Ierland. De term wordt ook in Schotland gebruikt om te refereren aan de Schotse katholieken of Schotten van Ierse afkomst.

Het label werd wederom ontworpen door de onovertroffen Jurgen Robyns. Onze Ier rijpte 16 jaar lang op een bourbonvat.

De neus is lekker waxy op wit fruit, kiwi, banaan en munt. Nog wat abrikoos en perzik. Een herbaal kantje laat zich niet onbetuigd: boterbloemetjes en varens in de zon. Tot slot nog wat amandelschaafsel. Hola, de zomer is nog niet voorbij!

Er stevige aankomst op de tong met een mooi kruidig randje van witte peper. Al snel wordt dit een klein bommetje met wit fruit, banaan, stekelbes, grapefruit, lychee en de schil van papaya. Nog wat witte chocolade met marsepein. Munt komt stevig opzetten. Man, man, man, wat is dit lekker.

Zalig middellange afdronk die warm en fris tegelijkertijd is, met een floral toets op het sterfbed.

We zijn maar wat trots op onze Ierse ontdekking, want dit fruitbommetje zal ons heel de nazomer een glimlach op het gezicht bezorgen. Genieten met Grote G! Beschikbaar vanaf 2 september via www.mmmalts.com. Enjoy!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).