Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 22 Year Old Feis Ile 2019, Sherry-treated American Oak Casks, 3.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.4%

#happydance

Ik heb er even op moeten wachten, maar dankzij een Schotse makker kon ik eindelijk toch de hand leggen op deze Feis Ile 2019 release van mijn favoriete distilleerderij op Islay: Caol Ila. Erg leuk vind ik het feit dat er transparant op het label wordt vermeld dat deze whisky rijpte op ‘sherry-treated American Oak casks’.

OMG… al bij het schenken wordt ik het gewaar: dit is weer een bangelijk goeie Caol Ila. Het begint al met die mooie, subtiele invloed van de sherry, die zorgt voor een hint van aardbei en heidehoning. Maar laat er geen twijfel over bestaan: dit is een prachtige coastal neus met zeezout, schelpjes op het strand, gedroogd zeewier, jute zakken gevuld met citroen en enkele blaadjes munt en tot slot een hint van wondenpleisters. Ondanks het hoge ABV is deze absoluut toegankelijk op de neus.

Yup, ik doe nu al een #happydance (een leuke hashtag die ik zelf lanceerde op Instragram, nvdr), want ook op smaak is het er boenk op. Een prachtige mix van zoet versus zilt met rood fruit, ahornsiroop en zelfs chocolade met pralinévulling tegenover zwarte olijven, leder, citroenen en mandarijnen, zeezout en teer. Iets van groene thee, zwarte peper en gerookte ham. Maar wat een elegantie! En perfect drinkbaar, hoewel de alcohol zich nu iets meer laat voelen dan op de neus.

De afdronk – euh… de Afdronk – is quasi perfect, waarbij het zoete snel plaats maakt voor het zilte.

Out of this world goed! De sherry was subtiel, doch onmiskenbaar en een stroke of brilliance, als u het mij vraagt. Thanks, Neil, for getting me two bottles of this beauty!

93/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)