Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 1999/2012 CI4, Elements of Islay, Specialty Drinks, hogsheads, 500ml
Kleur: stro
ABV: 58.7%

Intens

Elements of Islay behoeft niet echt nog een introductie. Deze apothekersflesjes van 50cl, uitgebracht door Specialty Drinks – nu Elixir Distillers geworden – brengt Islay malts uit met een code op het label die doet denken aan de tabel van Mendeljev. Deze CI4 is de 4e Caol Ila, ondertussen toch al 7 jaar op fles. Gek genoeg heb ik zelf nog maar 11 van deze Elements geproefd en dit is de eerste Caol Ila. Hij werd reeds in 2012 op de markt gebracht en betreft een aantal vaten uit 1999,dus zo’n 12 jaar oud. De nieuwste release is de CI12. We hebben dus nog wat inhaalwerk te doen, maar eerst CI4 deze dus.

Stevige maar erg cleane neus op wit fruit en citrus, zeebries en turf. Iets van haarspray (wat? Yup!) en laurierblaadjes, aangevuld met wat plasticine, aardappelpuree en gerookte witte vis. Ik knik instemmend en glimlach.

Knal! Dat is een trap tegen je tanden, zeg! Erg intens, bijzonder rokerig en kruidig. Het fruit is nu allemaal citrus: van limoen langs citroen tot pompelmoes met een karrenvracht aan peper en zoethout, een flinke dosis zeezout en – yes! – een prachtige toets van zoetzure turf. Ik ben nu echt heftig aan het ja-knikken.

In de lange, kruidige afdronk is het vooral peper en turf met een zilt randje. En echt geweldig. Dit is niet meer knikken, dit is headbangen.

Ik proefde deze op een vrijdagavond. Het gaat al erg hard moeten regenen in de komende twee dagen om mijn weekend nog te verknallen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)