Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 14 Year Old 2005/2019 Gordon & Macphail, Connoisseurs Choice, Hermitage Wood Finish, Batch 19/013, 3.708 bts
Kleur: brons
ABV: 45%

Dracula

De Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail werd enkele maanden geleden in een nieuw jasje gestoken. Ik proef vandaag een 14-jarige Caol Ila, gebotteld op 45%, die gefinished werd op Hermitage Wood gedurende één jaar. Hermitage is een wijn in het noordelijke Rhone-gebied.

Hola, dit is weer eens iets anders! Het typisch maritieme karakter van Caol Ila wordt hier mooi omfloerst door erg zoete, frisse toetsen van rood fruit. Dat moet wel van de wijn zijn. Aardbeien, frambozen en rode aalbessen met een hint van sappige pruimpjes en zelfs wat romige banaan. Het zilte en de turf worden daardoor wel helemaal naar de achtergrond verdreven, maar het stoort me niet in het minst. Dit is gewoon erg lekker. Na een kwartiertje wordt hij een tikkeltje snoeperig. Draculatanden snoep, u weet wel.

De malt is lekker olieachtig en makkelijk drinkbaar. Na de initiële zoete bom – voornamelijk aardbeien, nu – komt het zilte dan toch naar boven. Wat peper en turf treden bij. Ik weet niet of ik dit blind als Caol Ila zou herkennen, maar ik weet wel dat ik – blind of niet – weet dat ik dit erg lekker vind. Geslaagde wijn-finish, als u het mij vraagt.

In de afdronk gaat het als een jojo op en neer: zoet naar zilt naar zoet naar zilt en ga zo maar even door.

Erg atypisch, maar erg lekker. Goh, ja, is er andere Caol Ila?

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)