Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2009/2019 The Single Malts of Scotland, Sherry Hogshead #316101, 282 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.9%

Mooie Evolutie

De bottelaar achter The Single Malts of Scotland is Elexir Distillers – voorheen Specialty Drinks – die ook eigenaar is van The Whisky Exchange en momenteel een distilleerderij bouwt op Islay. Soit, we konden de hand leggen op een zeer recente botteling van een wederom erg jonge Caol Ila. Zo’n kans laten we nooit liggen.

De neus is verrassend fruitig en weinig coastal. De turf is wel aanwezig alsook een toets van rotskust, maar wordt toch vooral gedomineerd door zoete toetsen als van abrikozen, bananenlikeur (echt waar!) en Werther’s Original. Iets van turf, leder en tabak op de achtergrond. Marsepein verschijnt na een paar minuten. Verrassend maar wel heel erg aangenaam.

Zachte body, maar toch stevige aankomst. Dat ligt natuurlijk aan het stevige ABV. Chilipeper en zoethout gaan het zoete fruit vooraf. Opnieuw wat geel fruit, maar dat wordt midpalate toch wel helemaal weggeduwd door prachtige zilte toetsen. Wat karamel en honing proberen hem terug zoet te krijgen, maar zonder succes. Dit wordt een grootse, zilte en geturfde Caol Ila – een mooie evolutie. Gebrande eik maakt het plaatje compleet.

De afdronk duurt erg lang, is kruidig warm en zilt tot aan de dood.

Nou, voor zo’n kwaliteit vind ik het helemaal niet erg om 75 EUR neer te tellen. Nog verkrijgbaar. Aanrader.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)