Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 7 Year Old 2011/2019 Acorn ‘Musicienne’, Bourbon Cask #70
Kleur: licht goud
ABV: 57.9%

Thuiskomen

Acorn is een onafhankelijk bottelaar uit Sadako City, Saitama… Ja, dat is Japan! Sinds kort zijn hun bottelingen ook verkrijgbaar in Nederland, Duitsland, Australië en Taiwan. Deze jonge Coal Ila uit 2011 is één van hun meest recente bottelingen. Nog eens een Caol Ila op bourbon gerijpt… het was al even geleden.

Ha, kijk, die neus is wat mij betreft – in het kader van Caol Ila – niet minder dan thuiskomen. Alles wat je van een jonge, bourbon-gerijpte Caol Ila mag verwachten. Vanille, appels en een beetje citroen, prachtig streepje woodsmoke en heerlijke maritieme elementen die doen denken aan zeewier en stokvis. Doe daar nog wat assen van een gedoofd kampvuur bij, twee druppels olijfolie en het feest kan beginnen.

Op de tong laat deze jonge malt wel meteen voelen wat voor krachtpatser hij eigenlijk is. Lekker warmend en kruidig op peper en gember. Maar makkelijk te drinken zonder water. Hij dooft redelijk goed, als u begrijpt wat ik bedoel. Nu krijg ik meer van hetzelfde als op de neus – zowel zoete vanille, citrusfruit en maritieme elementen – maar met een extra zoetje, alsof iemand een klontje kandijsuiker in mijn glas gedropt heeft. En het werkt! Dit is heerlijk.

In de afdronk, daarentegen, zijn het terug de maritieme toetsen en – vooral – de turf die de plak zwaaien.

Hier wordt ik blij van. Een schoolvoorbeeld van een jonge Caol Ila met ballen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)