Distilleerderij: Bulleit
Regio: USA
Fles: Bulleit Bourbon 10 Year Old
Kleur: koper
ABV: 45.6%

Zesty, maar zacht

Bulleit (spreek uit ‘bullit’, zoals kogel in het Engels) werd tussen 1830 en 1860 op de markt gebracht door Augustus Bulleit, maar met het overlijden van de creator verdween ook het merk. Tom Bulleit, achter-achter-kleinzoon van Augustus, bracht daar in 1987 verandering in. En Bulleit doet het blijkbaar zo goed, dat Diageo het merk inlijfde. Naast de gewone Straight Bourbon Whisky hebben ze ook een 95 Rye en sinds kort is er deze 10 Year Old. Da’s best leuk. Terwijl de meeste merken net leeftijdsaanduidingen gaan vervangen door NAS, doet Bulleit net andersom. Hij wordt gebotteld op 91.2 Proof, wat voor ons zoveel als 45.6% ABV betekent.

Vooraan op de neus heb ik karamel, vanille, banaan, tannine en verse abrikozen. Hint van banaan en wat appelsap maar ook een beetje kruidenthee. Hij is een pak zachter dan zijn leeftijdsloze broertje. De typische geur van houtlijm tekent ook hier zeker present, maar het vervliegt snel en stoort niet in het minst. Na een minuut of twee krijg ik zelfs iets van cuberdons. Erg aangenaam.

Hij heeft een mooie body en is meteen – uiteraard, zou ik bijna zeggen – erg zoet. Karamel en honing komen eerst, zwarte peper en koriander, dan het snoepgoed. Ja, cuberdons, inderdaad. Leuk. Er komen tevens wat kersen en appelsienen piepen. Zesty, maar zacht. Dit drinkt gevaarlijk makkelijk weg.

De afdronk is kort en kruidig.

Deze stiekem bij Four Roses gestookte bourbon mag er best wezen, hoor. Geen grootse dingen verwachte, maar gewoon een erg lekkere en toegankelijke bourbon. Zo’n 35 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).