Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 18 Year Old 1997/2016 Wilson & Morgan, Marsala Finish, cask #12841, 277 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.9%

Groentesoep

Deze release van de Italiaanse bottelaar Wilson & Morgan betreft een Mortlach die, na een rijping op bourbonvat, nog een finish van maar liefst 18 maanden kreeg op een Marsala wijnvat. Hij werd gebotteld in hun bekende ‘Barrel Selection’-reeks op vatsterkte.

De neus begint eerder gesloten, maar na enkele ogenblikken krijg ik de typische umami spirit van het huis, aangevuld met groene toetsen. Hoewel ik best wat fruit en noten krijg, blijft dit toch erg onder de radar, omdat de aandacht van je neusvleugels volledig wordt opgeëist door groene kruiden, groentesoep, OXO en… turf? Absoluut groene neus en eigenlijk onherkenbaar als Mortlach, maar tegelijkertijd erg aangenaam. Hij wordt wel zoeter naarmate hij mag ademen en ook het licht drogende effect van de Marsala ontbreekt niet.

Wat een geweldige body! Lekker waxy en licht pikant (peper, nootmuskaat) en flink wat citrusfruit. Denk mandarijnen, citroenen en Sevilla appelsienen. Noten arriveren (dankuwel, Marsala) met ontbijtgranen in het kielzog, terwijl woodsmoke verschijnt en de groene kruiden langzaam verdwijnen. Ik krijg toch weer iets van turf, hoor. Verrassend, maar erg aangenaam.

De afdronk is lekker lang en vertoont nu wel alle kenmerken van Mortlach, zijnde mineraliteit, bijenwas, woodsmoke met een mooi bittertje op het sterfbed.

De neus was even wennen, maar als je deze malt voldoende tijd geeft, blijkt het toch een machtige Mortlach te zijn. Robuust en toch elegant. Pakweg 120 EUR. Die betaal ik met plezier voor deze fles.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).