Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 13 Year Old 1997/2010 Silver Seal, Sherry Cask #348
Kleur: mahonie
ABV: 60.5%

Glimlach

Silver Seal is een Italiaans onafhankelijk bottelaar met een ijzersterke reputatie. Ik heb al enkele van hun releases kunnen proeven en Massimo Righi – ik mag hem Max noemen – weet zijn vaten echt wel uit te kiezen. Bijna tien jaar geleden kwam hij opzetten met deze Mortlach uit 1997. Hij is dus amper 13 jaar oud, maar heeft nog wel een ABV van meer dan 60%. Oh, dat kleurtje! Dit zou wel eens écht The Beast of Dufftown kunnen worden.

Donkerzoet op pure chocolade, espresso met karamel, pruimen en verse vijgen. Een karrenvracht aan honing en toffee. De neus is eerlijk gezegd redelijk rechttoe-rechtaan, maar wel erg aantrekkelijk.

Ondanks het hoge ABV komt hij aangenaam binnen, mierzoet en umami (Yes! Eindelijk nog eens een ‘vlezige’ Mortlach). Mooie verderzetting van de neus, niet bepaald complex maar wel erg smaakvol en rond. Mondvullend. Doet je automatisch glimlachen. Lekker pittig gekruid, ook, met zelfs een beetje een florale, geparfumeerde toets. Maar alles binnen het aanvaardbare, hoor! Dit is echt wel een sherrymonstertje, maar de spirit verliest zijn eigenheid niet.

De finish is de dooddoener. Lang, warm, gekruid, drogend, bitterzoet en simpelweg heerlijk.

Jong, krachtig beest en een absoluut geweldige smaakexplosie.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).