Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 26 Year Old 1987/2014, Adelphi, Refill Sherry Cask #3106, 241 bts
Kleur: koper
ABV: 58.4%

Ballen

Onafhankelijk bottelaar Adelphi – die ondertussen ook de Ardnamurchan distilleerderij uit de grond heeft gestampt – bottelt graag single casks op vatsterkte. Dit is er zo eentje, van The Beast of Dufftown. Deze Mortlach uit 1987 rijpte op een refill sherry vat gedurende 26 lange jaren. Ik beken: dit is er eentje waar ik naar uitgekeken heb.

Ja! Erg zoete en aromatische neus met enerzijds de ietwat umami spirit van Mortlach en anderzijds de mooie sherryinvloeden van het vat. Denk ananas, lychee, perzik en acaciahoning, terwijl er wat hout op de achtergrond verschijnt, alsof je in het atelier van de meubelmaker staat. Een mooie florale hint. Zeg maar oranje potpourri. Dit is erg mooi.

Prima sterkte en naast de onmiddellijk zoete toetsen ook meteen flink wat kruiden. De speekselklieren gaan in overdrive. Deze mag je gerust pikant noemen. Kruidnagel en chili pepers, gekonfijte gember en zoethout. Kruidenthee. Het fruit gaat mooi de gekonfijte en gedroogde richting uit met appelsien op kop. Iets van munt. Prachtig mondvullend.

De afdronk is erg, erg lang, met wat aardse toetsen en iets van cacaopoeder.

Deze doet erg aan de officiële 20 denken, maar dan met ballen aan zijn lijf. De naam Beast of Dufftown waardig. Bedankt, Marcel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).