Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 16 Year Old, OB 2018, Distiller’s Dram
Kleur: brons
ABV: 43.4%

Darjeeling

Deze 16-jarige Mortlach – Distiller’s Dram gedoopt – moet dus de oude 16-jarige uit de Flora & Fauna reeks doen vergeten. Dat zal niet makkelijk zijn, want die was erg goed. Deze nieuwe is gerijpt op sherryvaten, net zoals de Flora & Fauna release dat ook was, maar heeft een iets hoger alcoholpercentage.

De neus is rond en elegant, vrouwelijk bijna. Zachter dan de 12-jarige en een pak zoeter. De sherryvaten hebben hun werk gedaan. Overrijpe bananen, appelsienmarmelade, toffee en pomme d’amour, maar ook abrikozen, pruimen en sultanas. Iets van aarde en houtlijm, maar in de goeie zin. Geraffineerd en complex.

Succulent! Donkerzoet fruit à la sultanas, gedroogde abrikozen, sappige kersen, bloedappelsienen, pruimen aangevuld met mooie kruidige toetsen van kruidnagel en kaneel. Dan volgt iets wat me aan hazelnoten doet denken met een droog bittertje als van te lang getrokken Darjeeling thee. Je kan deze bijna kauwen. Erg goed!

De afdronk is lang, donkerzoet met wat drogende tannine op het sterfbed.

Geraffineerd. Elegent. Vrouwelijk. Heerlijk. Complex en toch gevaarlijk drinkbaar. Nu nog op vatsterkte en het is echt The Wild Child of Speyside.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).