Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 12 Year Old, OB 2018, The Wee Witchie
Kleur: vol goud
ABV: 43.4%

Mogwai

Jarenlang was Mortlach enkel te krijgen als 16-jarige in de Fauna & Flora serie, maar in 2015 besloot Diageo het merk te ‘premiumiseren’. De 16-jarige werd vervangen door een NAS (Rare Old), een 18-jarige en een 25-jarige, maar de prijzen waren zo hoog gegrepen dat de flessen op het schap bleven staan. Diageo besloot het geweer opnieuw van schouder te veranderen en lanceerde in 2018 de nieuwe core range met een betaalbare 12-jarige, 16-jarige en 20-jarige. En die zet ik graag even op een rijtje. Beginnen doen we met de 12-jarige, The Wee Witchie, genaamd naar de kleinste still (de No 1 Low Wines Still) met een inhoud van amper 7.880 liter.

De neus is fruitig zoet op gesuikerde appelsienen, pruimen, sultanas met een zachte toets van vanille. Lekker romig. Wat kaneel en nootmuskaat. Hint van potloodslijpsel en bananenschil.

Hij is lekker romig en best spicy: nootmuskaat, gember, woodspice. Minder zoet dan de neus aankondigde: meer zoetzuur. Mooie toetsen van appelsienmarmelade, pruimtabak en wat kruisbessen. Een licht bittertje. Mooi.

Redelijk lange afdronk die het bittertje nog wat verder laat gaan en je mond bijna droog achterlaat. Gelukkig voldoende zoet om niet astringent te worden. Hij blijft wel lekker kruidig.

Voor zijn jonge leeftijd vind ik deze Mortlach alvast erg rond en kruidig met flink wat body. De Mogwai van deze reeks.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).