Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan 2 Year Old Cask Sample 2017, bourbon cask #186
Kleur: witte wijn
ABV: 63.5%?

Peuter

Vorige zomer mocht ik een sample proeven van Marcel Kip, een whiskyliefhebber en vriend bij de Noorderburen. Hij heeft er namelijk een vat liggen – cask #186 – dat hij op termijn zal bottelen. Af en toe reist hij er naartoe, zoals het hoort, om een nieuw sample af te tappen. Dat hij daarbij ook aan mij denkt, vind ik wel erg fijn. Ik herinner me dat ik de spirit erg veelbelovend vond en ben dan ook erg nieuwsgierig naar de evolutie. Vandaag is het sample al twee jaar oud.

Erg cleane en lekker zoete neus op vanille en citrus. Een beetje Werther’s Original met gekonfijte citrusschillen – met gesuikerd randje, dat spreekt. Kiwi, amandelspijs, kruisbessen. Gerst en gist. Nog steeds erg jong – uiteraard – maar het verschil is duidelijk. Deze is minder scherp en geniet duidelijk van goed hout.

Hola, zo romig en rond, zeg! En hoewel nog flink spirity, heeft hij alvast flink wat kruidigheid gekregen. Witte peper, gember en zoethout tekenen nu reeds present. De vanille is ontploft! Het citrusfruit krijgt gezelschap van appels en (erg sappige) peren. Tikkeltje snoeperig, maar dat ligt natuurlijk aan de jonge leeftijd. Perfect drinkbaar zonder water.

De finish is middellang, een beetje waxy maar een pak zachter dan een jaar geleden.

Als het vorige sample een baby was, dan is dit duidelijk reeds een peuter. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven als deze een jaartje verder staat. Marcel, kruis je agenda maar aan.

Geproefd door Mark Dermul op 05-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).