Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ballechin 11 Year Old 2005/2017 The Ultimate, bourbon barrel #422, 239 bts
Kleur: vol goud
ABV: 59.9%

Valse Start

Ballechin is het minder bekende, geturfde broertje van Edradour. Welke bottelaar u ook op het label ziet staan, de vaten zijn dan uiteraard sowieso afkomstig van Signatory, het bedrijf van Andrew Symington, die ook de Edradour distilleerderij in bezit heeft. Deze 11-jarige uit 2005 werd door het Nederlandse The Ultimate op fles getrokken op een heuse 59.9%. Waar is mijn water?

De neus is onmiddellijk – zoals het hoort bij Ballechin – flink vuil, als u begrijpt wat ik bedoel. Aardse tonen, vettige turf met een zuurtje, plantenwortels met wat eik, vanille en zoethout. Dan verschijnen er – onder de oppervlakte weliswaar – wat amandelnoten, ontbijtgranen en een hint van munt en citrusfruit. Vermolmd hout en een toefje rook. Laat hem even ademen en hij wordt een pak zoeter.

Hij is verrassend zacht voor zijn ABV en onmiddellijk erg zoet en romig. Maar dat is maar schijn. Een valse start misschien? Hoe dan ook, hij ontploft meteen op de tong met flink wat kruidigheid en turf. Erg herbaal en groen met moutsuikers, zachte eiken toetsen van witte peper en gember, zoethout en wat vanille. Assen en turf claimen je tong. Het enige fruit dat ik nog proef is limoen.

De afdronk is erg lang en gaat terug richting zoet in de vorm van melkchocolade. Maar de rook blijft wel hangen. Iets van menthol op het sterfbed.

Drink hem na 20u (heb je ’m?). Bedankt, Anthony!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).