Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 24 Year Old 1994/2019 Asta Morris #AM129, 179 bts
Kleur: vol goud
ABV: 51%

Compleet

Toen ik vernam dat Asta Morris weer een Glen Keith 1994 op de markt ging brengen, wreef ik mij al anticiperend in de handen. Immers, de vorige release zo’n klein jaar geleden, was werkelijk fabelachtig maar wel bestemd voor Japan. Slechts 42 flessen bleven in onze contreien achter en werden verkocht via een Nederlandse slijterij. Uiteraard waren die snel weg en moest ik het stellen met een sample. Nu was ik wel degelijk op tijd om één van de 179 flessen te pakken te krijgen.

De neus is bijzonder romig en fruitig. Ik krijg zowel banaan als abrikozen en kokosnoot. Appels in de pan, besprenkeld met kaneel, dat spreekt. Iets van munt en zelfs wat salie. Tabaksbladeren. Melkchocolade. Honing. Kamillethee. Dit is erg aromatisch en rond.

Op smaakt is hij onmiddellijk rond en zoet, maar wel pittig gekruid. Denk nootmuskaat, kruidnagel en kaneel met een enkele chili peper. Donkere honing gaat nog aan het nog donkerder fruit vooraf: overrijpe banaan, verse vijg, aangevuld met bloedappelsien en roze pompelmoes. Gekonfijte gember en kokos maken het plaatje compleet. Erg, erg mooi.

De finish is lekker lang, met een licht bittertje op het sterfbed.

Een complete whisky als u begrijpt wat ik bedoel. Goh, ik zie net dat dit al (of is het ‘nog maar’) mijn 25e Glen Keith is. Zo rond de 180 EUR.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).