Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Orkney 11 Year Old 2007/2019, Asta Morris #AM131, 387 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.0%

Bitterzuur

Als er Orkney op het label staat, mag je er vanuit gaan dat het om een undisclosed Highland Park gaat. Dat is alvast het geval bij deze botteling van Asta Morris. Uit het vat ontsnapt in het begin van dit jaar – op 58%.

Mooie neus, flink mineraal. Ik krijg natte rotsen, kalk en een zachte toets van assen. Daarna mokatine, bloedappelsien en sappige peren. De schil van een citroen zorgt voor een bitterzure (da’s geen woord, maar u begrijpt wat ik bedoel) toets. Citroengras en een beetje heide. Zeebries. Heerlijk.

Hij komt vlotjes binnen, betrekkelijk olieachtig en flink gekruid. Denk witte peper en flink wat zoete turf. Daarna komen de kiezelsteentjes op het strand en de citroenen. Een druppeltje smeuïge honing over een overdosis aan citroensap. Maar het werkt. Hij is vlijmscherp, wat hem erg aantrekkelijk maakt.

De afdronk is middellang (mocht net iets langer), op eikenhout en citroensap.

Dit is het type Highland Park waar mijn Nederlandse gabber Manny storm voor loopt. Benieuwd of hij hem al kent. Te koop voor zo’n 85 EUR, maar ondertussen al niet meer zo makkelijk te vinden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).